FAQ

Vad är ett Lightroom-preset?
Lightroom-presets är våra influencers signaturfilter som du applicerar på dina bilder för att ge dem ett visst utseende. Detta är tidsbesparande och ger med tiden ett försprång vid redigering av nya bilder. När du applicerat ett preset kan du i Lightroom anpassa det till den specifika bilden genom att utforska redigeringsverktygen i Lightroom.

Vilket program behöver jag för att kunna använda presets?
Alla våra presets är designade för Adobe Lightroom CC för Windows/OS X (ej Classic) som du kan ladda ner HÄR. De går även att använda med Lightroom-appen i mobilen. För desktop krävs en aktiv prenumeration (vilket rekommenderas) men appen går att använda gratis. 

Hur installerar jag mina Lightroom Presets?
Det är superenkelt! Har du redan köpt presets, får du utförliga installationsguider på mailen.

För installation på desktop:
Du navigerar till .zip-filen du fått via mail och dubbelklickar för att öppna upp den. I Lightroom CC navigerar du till Edit/Redigera uppe i högra hörnet, och sedan Presets/Förinställningar längst ned. Tryck på de tre prickarna högre upp (•••) och välj Import Presets/Importera presets. Välj dina presets och importera. Nu bör de ligga under User Presets/Användarförinställningar. 

Hur använder jag mina presets i mobilen?
När du har installerat dina presets på desktop, kommer de automatiskt in i mobilappen, förutsatt att du har ett konto på Adobe Creative Cloud. När du är inloggad på samma konto på båda enheterna, så synkar de. Se till att du har den senaste uppdateringen av appen. Eventuellt behöver du starta om appen för att dina presets ska synas.

Om du inte har dina presets på desktop utan använder gratisversionen av appen, kan du följa vår guide HÄR. 

Jag har precis skaffat Lightroom och är nybörjare, kan jag ändå använda era presets?
Absolut, våra presets är gjorda med dig i åtanke! Genom att använda presets kan du uppnå ett resultat som professionella kreatörer med en gång och dessutom lära dig en hel del om hur de arbetar, eftersom du får tillgång till exakt de inställningar de använder.

Kan jag fortfarande använda era presets om jag köper en ny dator?
Ja det går bra. När du får dina presets levererade vid köp kan det vara en bra idé att göra en backup på en extern hårddisk eller i molnet för att på så vis enkelt kunna installera om dem om du byter dator. Är du inloggad på Adobe Creative Cloud finns dina presets kvar i Lightroom även på en annan enhet. 

Jag fotar inte i RAW-format, kommer jag att kunna använda era presets ändå?
Javisst, det går bra. Våra presets kan användas med alla JPEG-bilder, inklusive de bilder du tar med din iPhone. Dock kan det vara värt att på sikt se över möjligheter att börja fota i RAW, eftersom du då har tillgång till all data i bilderna.

Hur får jag tillgång tillgång till mina presets efter köp?
Leverans sker omgående till den emailadress du uppgivit vid köpet. Kom ihåg att kontrollera skräpkorgen så det inte har hamnat där.

Vilken version av Adobe Lightroom behöver jag för att kunna använda era presets?
Våra presets fungerar med alla versioner av Adobe Lightroom CC (ej Classic) samt appen Lightroom i mobilen.

Jag kan inte installera mina presets - hjälp!
Testa att starta om datorn och Lightroom, samt se till att du använder rätt version av programmet. Verkar det vara fel på programmet, kontakta Adobes support. 

Vilken valuta använder ni?
Vi prissätter alla presets i SEK men om du handlar i en annan valuta är det inga problem, din bank konverterar SEK till din valuta och köpet går att genomföra ändå. Moms är inräknad. 

Hjälp! Mina bilder ser inte ut som jag vill!
För ett maximera potentialen i dina bilder rekommenderar vi att du justerar vitbalansen (white balance) och exponeringen (exposure) som du hittar under Edit/Redigera på skärmens högra sida när du är inne i Lightroom. Det finns även massor av andra verktyg att utforska i Lightroom, för att ett preset ska fungera till just din bild. Beroende på bildens natur fungerar såklart inte alla presets lika bra på alla bilder, så testa dig fram!

Har du fler frågor?
Kontakta oss på info@colorcone.se