8 vanliga misstag du gör när du fotograferar och hur du undviker dem

av Albin Aronsson

Ibland kan det nästan kännas överväldigande när du ser alla perfekta bilder på sociala medier. Men några få enkla knep gör väldigt stor skillnad! I den här artikeln berättar vi om några vanliga fotomisstag och hur du undviker dem.
Let's go!

#1. Håll bilden ren

Ett vanligt misstag är att arbeta med för många element i samma bild. Självklart vill man ha med allt för att visa betraktaren allt det underbara man själv ser. Men om du tänker på de vackraste bilderna du sett, kommer du förmodligen fram till att de bara består av några få element, t.ex. människa + träd, människa + klippor + vattenfall eller hund + lakan som hos @elsaswholesomelife:

 

#2. Tänk på huvudpositioneringen

För att behålla harmoni i bilden underlättar det att inte låta horisontella och vertikala linjer korsas på ett onaturligt sätt. 

Om du exempelvis tar en bild vid havet så så försök hålla subjektets huvud under horisontlinjen genom att höja kameran. Enligt samma princip bör du hålla tolpar eller trädstammar vid sidan av subjektets kropp istället för att de sticker upp rakt bakom. 

Räta även upp raka linjer som horisont eller marklinje för en harmonisk känsla. Det går enkelt att göra i Lightroom eller på din mobiltelefon.

 

#3. Fejka, men inte för mycket!

Idag förstår alla att bilderna man ser på Instagram inte är en 100% sanningsenlig representation av vekligheten. Alla poserar, beskär och lägger på filter. Det är i grunden helt okej, men kan gå till överdrift ibland. Om bilden uppfattas som onaturlig kan betraktarens fokus hamna på själva poserandet och inte på motivet.

Ett tips för att uppnå den perfekta balansen mellan pose och naturlig är att posera och arrangera din bild precis som du vill ha den, men att i fotoögonblicket försöka få in känslor – ett spontant skratt tar direkt bort alla misstankar om att bilden är arrangerad. Inspireras av det naturliga kroppsspråket hos @babba.c:

 

#4. Redigera dina bilder

En del säger att de inte vill redigera sina bilder så mycket och att det helst inte ska synas att bilderna är redigerade. Vi håller inte med! Det är ju i redigeringen du har chans att visa din personliga stil och förmedla vad du vill säga med bilden. Minst 50% av varje lyckad bild i redigeringen. 

Ett enkelt men effektivt sätt att fota som proffsen är att använda sig av presets i Adobe Lightroom. Då blir din bild perfekt med ett klick! Du kan ladda ner influencers egna Lightroom Presets hos oss på Color Cone HÄR.


#5. …Men överdriv inte

Tanken bakom t.ex. Instagrams inbyggda filter är måhända god men själva utförandet för tankarna till Edward Bloms kokbok Allt gott och alldeles för mycket. Behärska dig själv och hitta balansen mellan för lite och för mycket redigerad.


#6. Glöm inte bildkompositionen

Mozart var säkert grym på att improvisera på pianot men det var för att han hade tragglat de fundamentala byggstenarna sedan barnsben. Innan du kan skriva en symfoni måste du kunna alla tråkiga dur- och mollskalor så att säga.

Innebörden i detta är att chilla lite med kreativiteten i början just när det gäller bildkomposition. Håll dig till enkla regler som ”människan i centrum”, ”inramning” och ”tredelningsregeln” - och lägg kreativiteten på att komma på spännande idéer inom ramarna som har funkat inom bildkomposition sedan renässansen. 

När du blir mer erfaren och varm i kläderna kan du strunta i regler och låta kreativiteten flyga fritt. 

 
#7. Ha ett tydligt subjekt i bilden

Bilder finns överallt och konkurrensen om följarnas uppmärksamhet är stenhård. På 1800-talet kunde Carl Larsson måla suddiga tavlor på en gammal kökssoffa och en pall och ändå bli populär men man kan med fog anta att ingen hade fått särskilt många följare på Instagram med så otydligt subjekt i bilden.

Oavsett vad du fotograferar för motiv så underlättar det i konkurrensen om du har en tydligt subjekt, så att betraktaren omgående förstår vart han eller hon ska rikta sin uppmärksamhet:


#8. Slutligen, få inte panik!

Det är väldigt lätt att känna sig stressad när du har kommit på en fotoidé och det händer alla.

Lunchsällskapet kanske inte verkar överförtjust över de justeringar du vill göra i dukningen inför en fotosession av måltiden. Eller så har du kanske hittat en bra plats utomhus men har på känn att det kommer en massa människor snart och är i vägen.

Testa att lägga några minuter på att gå runt och analysera omgivningen, fundera över hur ljuset faller, vilka potentiella vinklar som finns och vilka element som blir bäst i din bildkomposition. Ju mer erfaren du blir desto färre bilder behöver du ta för att få till en riktigt bra!

Now go color it!