10 tips för att bli ett poseringsproffs (och aldrig bli dålig på bild igen)

av Albin Aronsson

Vi har alla varit där. Du går på stan utan ett bekymmer i världen, det plingar till i fickan och glad i hågen tar du upp din mobil. Ser på notisen att bästa kompisen har taggat dig i något, haha en meme hinner du tänka, hilarious!

Katastrofen är ett faktum så snart bilden har hunnit ladda. Det var ingen hilarious meme utan exakt den bild som du uttryckligen förbjöd din numera före detta bästa vän att ladda upp på Instagram förra helgen. Livet är över och allt är förbi.

Vi lägger mycket tid på att välja ut selfies till våra egna sociala medier, men när våra taggade bilder mest ser ut som bloopers-sektionen på en gammal DVD-skiva blir det slit vi lägger ner på att optimera vårt eget flöde ett rent sisyfosarbete. Vi har en bad har day var mitt i en mening (eller ännu värre: en tugga) och vi visste inte hur vi skulle posera. Allt var helt enkelt BEDRÖVLIGT!

Men tänk om det inte hade behövt vara så?

Så här blir du proffs på att posera på bild för att visa upp dina styrkor och hur smashing du ju egentligen är!

#1. Håll koll på vinklarna

På en helkroppsbild är den perfekta kamerahöjden ofta precis under ögonhöjd. En svag, svag uppåtvinkel ger långa linjer (ben!), medan en porträttbild istället kan vara bättre att ta snett ovanifrån för att få en tydligare definition av dragen.

Den stora insikten består egentligen i att bli medveten om samspelet mellan kamerans position och din position i rummet i förhållande till den. Lyckas du börja tänka i de här banorna är halva slaget vunnet, resten är bara övning!

#2. Varde ljus!

Vänd alltid ansiktet mot ljuskällan, särskilt om det är naturligt dagsljus. Detta gör att ansiktet lyser upp och att du får ett naturligt glow. Dessutom har det ofta bieffekten att diverse ojämnheter i hyn suddas bort istället för att förstärkas, som de har en tendens att göra i snett fallande ljus.

Bästa tiden för naturligt ljus utomhus är strax efter soluppgång och strax innan solnedgång - så kallade golden hours. Mitt på dagen är ljuset väldigt hårt (speciellt i solsken) och faller rakt uppifrån, vilket förstärker skuggor och är mindre smickrande.

#3. Slappna av

Vet ni vad det bästa sättet att se lugn och samlad ut är? Att vara lugn och samlad. Jobba aktivt för att slappna av i kroppen och glöm inte ögonen, att de är själens spegel är inte bara påhitt, det syns verkligen i din blick om du är stressad och spänd. En lugn insida syns på utsidan.

Skratta, dansa eller skaka kroppen innan du tar din bild. Världens bästa fotografer säger att en stor del av deras arbete går ut på att få personen de fotar avslappnad och trygg i deras sällskap.

#4. Fota som en kulspruta

De flesta av oss är inte professionella modeller, vilket innebär att vi inte har kameror uppriggade och fotografer som har betalt för att stå och knäppa bilder i all evighet.

Lösningen på det här är att be ”fotografen” (din otåliga pojkvän) att hålla ner knappen på iPhone istället för att klicka på den. Efteråt kan du välja och vraka och förhoppningsvis hitta åtminstone en bild som blev godkänd.

#5. Sök inspiration aktivt

Skaffa exempelvis en anslagstavla på Pinterest med bilder som du skulle vilja ha i ditt flöde. När du har en tanke redan i förväg om vad du vill uppnå är det så mycket enklare att hitta rätt poser och rätt känsla i bilden. För att inte tala om hur mycket enklare det blir för den som ska fotografera dig!

#6. Sträck på dig!

En god hållning är bra blabla det vet alla. Det är knappt så att vi behöver skriva det, men det måste vara med på listan eftersom det är så otroligt viktigt. Om du står och slokar med axlarna på bild ser du tafatt ut på ett sätt som inte gör sig något vidare på bild. 

Göm inte din kropp utan var stolt!

#7. Photogenique Fashion

En del kläder är fina i spegeln, fina på fest, fina i verkligheten. Andra är fina på bild. Om du har kläder som uppfyller båda kriterierna - grattis. Om inte, välj de som är fina på bild. Det gäller både färgval och stil.

#8. Hopp & lek

En del av de bästa poserna är inga poser utan snarare rörelser som bara råkat fångas i exakt rätt ögonblick. Kombinerar du det här tipset med tipset att fota som en kulspruta kan det nästan inte gå fel. En bild med rörelse är alltid roligare, både att ta och att titta på.

#9. Styltbralla

En klassiker för att se lite längre ut är att stå på tå. Det funkar inte bara när du står längst bak på skolfotot utan även när du poserar själv i helkropp. Det må kännas dumt när du gör det men det ser faktiskt inte konstigt ut alls på själva bilden. Ett annat tips för att se längre ut är att spreta ut med ett ben åt sidan litegrann.

#10. Shine bright like my forehead

Ska du fota på kvällen och det finns risk för blixt gäller det att vara smart. Feta produkter ger en blank hy i exempelvis pannan och det ger i sin tur en otroligt välpolerad speglingsyta för blixten att leka på. Alltså, försök att dämpa ansiktets reflektionsförmåga inför kvällsfotoövningar (om de spelar Rihanna på dansgolvet innan är det bara att greppa närmaste pappersbit eller omfamna blankheten och kalla den för glow - funkar varje gång). 

Med dessa 10 tips blir det garanterad fotosuccé! Små knep gör stor skillnad, och du förtjänar att känna dig stolt och visa din bästa sida.